Terugblik 2017

De feestelijke opening van De Kunstschouw 2017 werd verricht door beeldend kunstenaar en dichter Iris Le Rütte. Zij exposeerde in 2016 de spectaculaire zwevende bank met de titel Lacundi acti labores (na gedane arbeid is het goed rusten). De bank staat nu in Noordwelle naast de kerk en maakt het authentieke plaatje van dit mooie Zeeuwse ringdorp zo ‘kunstzinnig’ af. Bij een opening mag muziek niet ontbreken. Het muzikale duo Lace (Romy Coomans-Uitdehaag en Michael Coomans) bracht akoestische gitaarmuziek en zang.

De Kunstschouw focuste zich in dit jaar op kunst op het raakvlak van mode, design en architectuur. Op kunstenaars, die vanuit dit raakvlak materiaal of een idee weten te gebruiken om zich individueel uit te drukken. Inge van Rijsbergen toonde jurken als reuzen met als uitgangspunt vergankelijkheid en verbinding. Dinie Nomden maakt bronzen sculpturen, waarbij papieren elementen de huid van het beeld (jassen) een bijzondere uitstraling geeft. Eline Achterhuis gebruikt oud onbewerkt grof linnen afkomstig van de verdwenen Twentse textielindustrie. Op dit doek vangt zij haar medemens. De Artsisters draaien hun hand niet om voor Contactkleding als mobiel kunstwerk, dat over onderlinge relaties tussen mensen gaat. Vergeten bruidsjurken van Afke Posthuma vertelde hun eigen verhaal. Corsage studio toonde een multicolor Hat-Dress, waarbij accessoires uitgroeien tot kledingstukken. Huizen van papier of glas, op papier, keramische of porseleinen huizen of als ketting. Alles is mogelijk in de kunst.

Het project voor middelbare school leerlingen Over de vraag hoe men zich als mens kan presenteren: zij deden dit met behulp van maskers. Zoals het jaarlijkse magazine liet zien was er veel meer tijdens De Kunstschouw het kijken waard. De Award voor de jonge kunstenaar ging schilder Rolf Kokke voor zijn gedurfde werk. Er waren materieprijzen voor Elleke Hageman en Michiel Wirtz.

Kunstenaar Contact

editie 2017 in beeld