de omgeving

header: werk van Petra Verhees
.

Fietsroutes voeren u door het prachtige landschap van de Westhoek van Schouwen-Duiveland langs alle locaties. Wij bieden u hier alvast enige informatie over de omgeving aan:

Burghsluis
Burghsluis is een oude haven vlakbij de Plompe Toren, met een prachtig uitzicht over de Oosterschelde. Vroeger vertrokken van hier de boten naar zee, tegenwoordig zijn het vooral jachten die hier hun ligplaats vinden. Ook in deze omgeving vindt u kunst.

Westenschouwen
Wie Westenschouwen zegt, denkt onmiddellijk aan strand, duinen en de 300 ha. grote Boswachterij Westerschouwen. Vele locaties die deelnemen aan Kunstschouw liggen vlak achter de duinenrij. Een bezoek aan deze locaties laat zich uitstekend combineren met een stevige wandeling of een fietstochtje. In de directe omgeving kan men goed terecht voor een prima maaltijd of een verfrissend drankje.

Burgh
Het tweelingdorp van Haamstede, Burgh, staat bekend om zijn perenbomen. De vruchten van deze bomen worden ieder jaar bij opbod verkocht. In juni, tijdens Kunstschouw, vormen zij het decor voor onder andere kunst in de Kerk. Het glas in lood raam van deze kerk is in oude luister hersteld en vormt eveneens een bezienswaardigheid.

Haamstede
Slot Haamstede, daterend uit de 12de eeuw, was ooit de spil van het dorp Haamstede. Ook nu nog vormt het slot het schilderachtig middelpunt van dit verstilde plaatsje. Die stilte wordt doorbroken in de derde week van juni wanneer tijdens Kunstschouw kunstliefhebbers van overal de locaties hier bezoeken.

Nieuw-Haamstede
Nieuw-Haamstede, gelegen vlak achter de duinen, kenmerkt zich door fraaie behuizingen te midden van het groen. Hier treft u kunstwerken op privé locaties die anders nooit te bezichtigen zijn, waaronder diverse beeldentuinen. Door verschillen in voorkeur en smaak is elke tuin anders.

Renesse
Ook hier vindt u beeldentuinen in het groen tussen water en duinen. U kunt hier ook heerlijk wandelen. Renesse is vooral bekend als familiebadplaats met terrassen en om het uitgaansleven.

Noordwelle
Een bezoekje aan Noordwelle is eigenlijk een belevenis op zich. Noordwelle is een van de ringdorpen die zo uniek zijn voor Schouwen-Duiveland en treft u in nog volledig onbedorven staat aan. De kerk in het midden, gelegen op een kleine verhoging die ooit bescherming bood tegen het onvoorspelbare water, vormt hier een prachtige locatie.

Serooskerke
Evenals Noordwelle, is Serooskerke nog een ‘puur’ ringdorp. Hier vindt u het Zeeuwse leven alsof toeristen nog niet zijn uitgevonden. Een paar trapjes verder op de fiets vindt u onze hedendaagse kunstlocaties.

Kerkwerve
Vanuit Burghsluis kunt u ook kiezen voor de onvergetelijk mooie fietsroute langs de Oosterschelde richting Kerkwerve.
Een flinke fietstocht maar zowel wat natuur als kunst betreft, de moeite waard. En u kunt – even tien minuutjes doortrappend naar Zierikzee – heerlijk uitrustend de veerpont terug nemen naar Burghsluis en over het zilte water genieten van vogels en vaak zeehonden, maar zeker van onvergetelijke vergezichten.

.

Afbeeldingen: werk van
nr 1: Max Baris
nr 2: Els Jacobs en Albert Groenheyde
nr 3: Gino Anthonisse
nr 4: Eveline van der Eijk
nr 5: Annemarie Timmer

impressie van Kunstschouw 2023

maxbaris1
1
zondertitel_elsjacobs
2
gino_anthonisse_loc_12
3
Zoute zoen Eijk Eveline van der
4
Prinsenhoeve Timmer Annemarie
5