Kunstschouw Award 2024

Op de foto: links: Anastasia K, midden: Emilio Timp, rechts: vader van Ritsert Mans (Ritsert was verhinderd)

Winnaar van Kunstschouw Award 2024

Ritsert Mans

Het werk van Ritsert Mans (Locatie 19  Landgoed Prinsenhoeve in Renesse) maakte grote indruk op de jury. In zijn werk komen kunst, techniek en vakmanschap samen in zijn bijzondere, grote objecten van hout en diverse andere materialen. Om zijn metershoge en -lange Combustion Soul 1 kun je niet heen. Het is een enorme bewegende machine met een soort roterende jaknikker-arm. Voor beweging is hij afhankelijk van de mens en werkt alleen als er iemand langs loopt, hetgeen weer het vergaand ingrijpen van de mens in de wereld symboliseert. Alle objecten van Mans zijn intrigerend, prachtig van vorm en materiaal, rauw. De jury was vooral ook onder de indruk van zijn positieve levensfilosofie die zijn werk in grote mate bepaalt: 'Het avontuur van de toekomst is iets waarvan je moet genieten, er niet bang voor zijn'. De industriële machines op fossiele brandstoffen van nu zullen in een verre toekomst met een welwillende glimlach worden bezien, als achterhaalde vervuilende apparaten uit oude tijden. 

Winnaar materiaalprijs van de Kunstschouw Award 2024

Emilio Timp 

Het werk van Emilio Timp (Locatie 15  Tentebosch in Haamstede) is een spel van beweging door natuurlijke krachten. Het is van technisch en esthetisch zeer hoog niveau. De objecten bewegen, krimpen, zetten uit of maken geluid, afhankelijk van de weersomstandigheden en het jaargetijde. Timp is een zeer veelzijdig kunstenaar die op bijzondere wijze gebruik maakt van zijn zowel technische als kunstacademie achtergrond. Ook uit  de klassieke kunstgeschiedenis put hij inspiratie. De jury was onder de indruk van onder andere zijn werk Moment. Een ongeveer twee meter hoog beeld waarvan de verschillende onderdelen in oneindige traagheid – of bij veel wind sneller – over en langs elkaar schuiven, in allerlei richtingen. Hij speelt daar met zwaartepunten, door de  disbalans van de onderdelen bewegen die al bij het kleinste zuchtje wind. Fascinatie en schoonheid inéén. 

Winnaar materiaalprijs van de Kunstschouw Award 2024

Anastasia K 

De jury was zeer onder de indruk van de vijf grote schilderijen van Anastasia K (Locatie 25  Schuur de Wilde in Brijdorpe). Dit  authentieke werk is technisch zeer goed uitgevoerd, qua kleurgebruik, compositie en diverse gebruikte technieken. Samen vertellen deze schilderijen een pijnlijk verhaal. Mensen, vluchtelingen, herhaling van de geschiedenis, misverstanden, pijn. Een pijn die je bijna zelf voelt als de personen op de grote doeken je aankijken. De achtergrond speelt een grote rol in het werk, is zeer sterk aanwezig, doet je afvragen wat daar aan de hand is. De afgebeelde personen zitten letterlijk en figuurlijk klem tussen die achtergrond en hun, met grote letters over hun portret heen geschilderde, eigen verhaal. Hun keuze: je thuisland verlaten óf sterven. 

Eervolle vermelding Kunstschouw Award 2024

Axelle Verhasselt 

Axelle Verhasselt (Locatie 25  Schuur de Wilde in Brijdorpe) schildert alles uit het hoofd en gebruikt daarbij thema's uit 'Nightcore'. Het werk is kleurig, spat van het doek af. Zij werkt onder andere met verrassende materialen als nagellak, lipstick, glitters en regenboogpotloden en schept daarmee een heel eigen, sprookjesachtige wereld. Een wereld waar je lang naar blijft kijken, want je vindt steeds weer nieuwe prachtig uitgewerkte details. Wie haar vrolijke werk ziet snapt dat ze nooit meer wil stoppen met schilderen.