Terugblik 2018

Het thema van de jubileumeditie was Kunst Natuurlijk. Tijdens de Kunstschouw werd op veel locaties een deelthema uitgewerkt. Het ging om een leefbare aarde met schoonheid, vergankelijkheid, maatschappijkritiek, milieuzorgen, klimaat, mensen en voedsel. De opening van de 25e editie was spectaculair en verrassend. Toer van Schaik (choreograaf en beeldend kunstenaar), die een gloedvol betoog hield over de waarde van kunst, opende De Kunstschouw door het aannemen van een ‘handschap’ van de Onkruidenier. Naast de Onkruidenier met hapjes en drankjes van zoete/zoute waterplanten, was er een optreden van theatergroep De Kwekerij. De groep van Lichel van den Ende omlijstte het geheel door performances.

Het Stadhuismuseum in Zierikzee wijdde een mooie tentoonstelling aan het jubileum. Enkele voorbeelden: de expositie Zoete Zonde, die gewijd was aan de donkere kant van suiker, was mede mogelijk door samenwerking met het Stedelijk Museum Schiedam. Er waren werken van Giuseppe Licari (broodhoofd), Moniek Westermen (suikerfondantkleed), Lichel van den Ende (dropjurken), Martijntje Cornelia (suikerspinmensen), Marije Vogelzang (suikerpistolen), Katja Bjorn (film honingdouche), Dan Bannino (foto’s van eetgewoonten van supersterren) en Ans Bakker (luchters). Ook te zien waren fantasiedieren van Gonny Mackaay, maar ook van basisschoolleerlingen in hun jaarlijkse project. Er was de hapjeskar Art To Take, waarbij linosnedes de hapjes vormen. Een regenwoud installatie van Jelena Popadic met glazen druppels en de beelden van oude mensen van Miriam Meulepas. Van de hand van Dirk Verberne waren organisch groeiende vormen van staal te bewonderen. Wieke Terpstra toonde een film over de watersnood en daarbij het beeld Staande Vrouw.  Verder was er recycle kunst te zien en aandacht voor de plastic soep.

De Award voor de jonge kunstenaar ging naar fotografe Anne Nobels. Haar werk weerspiegelt een jeugdige maatschappelijke problematiek van haar tijd. Schilder Koen Fraijman en keramist/glasontwerper Sjors Driessen ontvingen materieprijzen. De jury kende aan Dirk Verberne een eervolle vermelding toe.

Kunstenaar Contact

editie 2018 in beeld